Wie zijn de sprekers?

Nell Watson

Nell Watson vat zichzelf samen als ‘entreprenerd’, ingenieur en toekomstdenker. De rode draad doorheen haar carrière is de brug tussen technologie, ondernemerschap en menselijke ontwikkeling. Als ondernemer richtte ze QuantaCorp op. Een bedrijf dat op basis van machine learning 3D-body scans maakt. Daarnaast deelt ze als spreker wereldwijd haar inzichten over artificiële intelligentie en de relatie tussen mens en machine, onder meer aan de Singularity University in Silicon Valley. Ze is ook senior adviseur aan de Future Society aan Harvard en betrokken bij de oprichting van diverse startups. Nell Watson staat ook mee aan de wieg van het Open Eth Platform dat op basis van crowdsourcing oplossingen wil creëren voor morele dilemma’s voor autonome technologie.

Mark Coeckelbergh

Mark Coeckelbergh is techniekfilosoof en als professor media & technologie verbonden aan de universiteit van Wenen. De krant De Tijd nam hem op als een van de 50 Belgische techpioniers die de technologie van de toekomst vormgeven. Als expert robotethiek is hij onder meer covoorzitter van de IEEE Robotics & Automation Society, lid van het expertencomité voor de stichting voor verantwoorde robotica en betrokken bij het Europese DREAM-project over de inzet van sociale robotica in de zorgsector. Hij is auteur van onder meer Money Machines, een boek over de morele verantwoordelijkheid bij financiële technologie, en van diverse artikels in wetenschappelijke publicaties en mainstream media zoals The Guardian en Wired.

Jeroen Lemaire

Jeroen Lemaire is CEO en medestichter van het Gentse mobiel agentschap In The Pocket. Een snelgroeiend bedrijf dat organisaties helpt nadenken over hun eigen toekomst in de context van mobiele oplossingen. Apps, internet of things, beacons en virtual reality behoren tot de kernactiviteiten van dit bedrijf. Van opleiding is Jeroen filosoof. Voor de krant De Tijd schrijft hij columns over technologie en samenleving.

Wim Bijnens

Wim Bijnens is scheikundige en ondernemer bij de Cronos Groep, een incubator voor ondernemerschap en een katalysator voor innovatie. Opgericht als een eenmanszaak in 1991 telt de groep vandaag meer dan 4.000 medewerkers en meer dan 7.500 klanten. Binnen de groep richtte Wim Bijnens The CoFoundry op. Een investeerder die ondernemers ondersteunt in hun zoektocht naar technologische en zakelijke expertise om hun ideeën in de praktijk te brengen. Vanuit de Cronos Groep is Wim ook betrokken bij Hack The Future, een wedstrijd die laatstejaarsstudenten informatica uitdaagt om innovatieve oplossingen voor de toekomst te bedenken. Vorig jaar kregen de deelnemers als opdracht om de mens als kolonie te helpen overleven op planeet Mars.

Jochanan Eynikel

Businessfilosoof Jochanan Eynikel is expert mensgericht ondernemen en toekomstdenken in de denktank van ETION, Forum voor geëngageerd ondernemen. Hij werkt er als onderzoeker, schrijver en spreker rond onderwerpen op het raakvlak van mens, economie en samenleving. Voor ETION schreef hij recent het boek Robot aan het Stuur (2017, Lannoo Campus) waarin hij stilstaat bij de morele en maatschappelijke impact van disruptieve technologieën zoals artificiële intelligentie en slimme robots. Van opleiding is Jochanan master in de wijsbegeerte en audiovisuele journalistiek.

“Robots bezitten rekenkracht, mensen verbeeldingskracht. Beide blijven nodig.” -- Jochanan Eynikel